Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

Cafe Fargo By Davidson Rafailidis



In residential area of Buffalo, NY, USA, architect duo Stephanie Davidson and Georg Rafailidis designed a small coffee shop that previously was a neglected corner store. It was built in 1929 as a monolithic brick addition to the corner of a 3-story house built in 1880.

Typically, for a hospitality space, a large amount of the construction budget goes into mechanical systems. It was a low budget project, so architects took the opposite approach, they transformed these mechanical services into two experiential architectural elements that emphasize the distinct pleasures of summer and winter.

Interior is structured in few parts. The first and the innermost consists of the large-scale Kachelofen, constructed as a long, horizontal, heated bench and a vertical tower. This tower also forms a spatial pocket where the bathroom is hidden. The Kachelofen is the largest in North America and was researched and developed in close collaboration with a local mason. It also serves as the radiant heat source for the space in winter.

The outermost part consists of the large folding-sliding windows with thick oak sills extended into benches. The habitable perimeter blurs the barrier between inside and outside; opened-up, the space feels like a covered outdoor patio. Theese windows and skylights provide natural ventilation and passive cooling during warm months.

Also there is a space between the windows and the stove. It provides an open area for ever-changing seating patterns. Therefore, the lights are held-up on the old tin ceiling with magnets, allowing the lighting patterns to change and follow different seating arrangements throughout the year.

The space also offers three different seating options at different heights – the window sills, the chairs and the stove bench. Because of that Davidson Rafailidis  designed a height-adjustable tables. „The tabletop, fixed to a tripod base with a threaded rod, is able to be spun like a piano stool up or down to adapt to the different seating heights”

Architects added two main elements, but apart from that they avoided any form of additional cladding, trimming or wall coverings. The whole renovation consisted mainly of removing the various floor, wall and ceiling surfaces that had accumulated over the years and made the space and its relationship to the older house, more legible.

Stephanie Davidson and Georg Rafailidis created a space that offers users powerful physical relationships independent from any specific program, making it an alluring space for many more future uses. What srikes the most is that they did this and also maintained a close conection to the past.

 

Architect: Davidson Rafailidis

Client: Jergo LLC

Location: Buffalo, NY, USA

Project Year: 2014

Area: 82  m2

Photographs: Florian Holzherr

 

 

 

08 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

07 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

25 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

13 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

15 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

14 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

20 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

19 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

18 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

17 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

16 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

12 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

11 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

10 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

22 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

21 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

06 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

05 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

03 Cafe Fargo By Davidson Rafailidis


26 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

24 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

 

 

23 cafe fargo Cafe Fargo By Davidson Rafailidis

 

Via Archdaily