GALILEO house by CMQ architettura

GALILEO house by CMQ architettura



From the post-war period to the 1970s, Milan gathered a large variety of residential buildings. With the expansion of the city, these buildings turned from a sprawl condition to be part of the vital tissue of the city. However, in most cases, it is difficult to find a clear architectural value over the single edifice.

%name GALILEO house by CMQ architettura %name GALILEO house by CMQ architettura

The project is set in a small 75sqm apartment located in one of these buildings. The interior layout of the apartment has remained unchanged since its construction, with a blind corridor that served as the entrance and gave access to the various spaces of the house.

%name GALILEO house by CMQ architettura%name GALILEO house by CMQ architettura

The freedom of the program has allowed the architects to investigate the value of an apartment that had no specific architectural quality. They realized that the conformation of the building lets the apartment to gather direct natural light all day long through three different views facing East, South, and West. This characteristic has led to the realization of a unique space that could restore a relationship with the light in every point of the house, making the Earth revolution to be perceived within a small domestic space.

%name GALILEO house by CMQ architettura %name GALILEO house by CMQ architettura

By denying any division, the entrance, the living room, the kitchen, and the bedroom are placed in a single space that extends from one side to the other, allowing the external element of light to cyclically change the perception of the house in every point of the apartment. The service areas of the cloakroom, the bathroom and laundry have been designed by subtraction and have been treated through pure walls, which soften their presence.

%name GALILEO house by CMQ architettura %name GALILEO house by CMQ architettura

The different materials tension the image of a unique space to allow different degrees of intimacy within the house. The entrance, the living room, and the kitchen are made of typical Milanese stone, “Ceppo di Gr√®”, while the room and its connection with the rest of the house are made of in wood. Placing these materials on the walls made it possible to generate a domestic atmosphere, which, in one case is translated into the background of the memories of the owner, while in the other wraps up a small reading space. the blue painting, from simple decoration, becomes the linking element of all the environments.

%name GALILEO house by CMQ architettura

Galileo was an Italian scientist who lived between the 16th and 17th century. Considered the father of modern science, among his greatest contributions to progress, there was the introduction of the scientific method and the refinement of the telescope, which allowed him to observe the cosmos and demonstrate the Cartesian thesis.

%name GALILEO house by CMQ architettura %name GALILEO house by CMQ architettura

As in the case of the Galilean telescope, that makes an object appear larger than it actually is, the choices of not treating the corridor as a service space and of not hiding the room in a corner of the flat allowed the architects to perceive the entire depth of the house, making a modest apartment look larger than it actually is.

Project by CMQ architettura

Photos by Elisa Galluzzo