Havaí House by chico barros + garoa architects

Havaí House by chico barros + garoa architects



This house turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place’s specific constraints – the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbor’s tall lateral walls. Because of this, views to the exterior are scarce. With the exception of the front bedroom, all environments turn to the courtyards – the indoor and the outdoor.

%name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects

The outdoor is the garden, where the floor is grass, there’s a tree growing, there you can take rain or sunbaths. The indoors is where the aggregating areas of the house are – living room, dining room, and kitchen. Its opaque gable roof does not touch the sidewalls, it leaves a glass strip that lets the light shine through. This artifice makes the time passage more explicit, because the internal light is conditioned to the external nuances of the wheater, be it a cloudy or rainy day, the passage of a cloud or the simple movement of the sun. The light and shadow spots on the wall vary in intensity and form, minute by minute, according to the sun’s inclination – in the summer at noon, it becomes a vertical plumb of light exposing the wall’s irregularities, where some prominent blocks materialize shadow.

%name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects

In the upper floor, the courtyards intercalate the three blocks of structural masonry, where each of them is a room. They are connected longitudinally by a walkway that goes through the two courtyards. The walkway, like the roof, does not touch the house’s constraint walls it is narrow so that natural light enters the lower floor. It has an enlargement in the covered area, where it forms a mezzanine, an intimate room. Under it is the kitchen, the heart of the house that is open for both, dining and living.

%name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects %name Havaí House by chico barros + garoa architects

The house’s structure is of structural masonry, with the walkway and the gable roof’s structure designed in metallic structure, the slabs – made in loco – are inverted to facilitate the distribution of the hydraulic installation, the electrical pipes are apparent, the floor used was hydraulic tiles, green as grass.

Project by Chico Barros + garoa

Photography by Pedro Napolitano Prata