1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects

1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects



This 1930s weatherboard house was altered and extended to incorporate a new open living, kitchen, and dining area, plus a new bathroom in the southwest corner. The old bathroom was converted to an ensuite, while the former kitchen was turned into a study. A short hallway links the extension to the bedrooms and entry in front and lets natural light into the core of the house.

%name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects %name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects %name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects

When adding to older buildings, the architects generally aim to complement the original while clearly demarcating old and new. It was also important to them that the extension should tie in with the old house without dominating it.

%name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects %name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects

The simple hipped roof form met their formal objectives while satisfying height and setback restrictions along the south boundary. Inside, a bright and spacious living area sits underneath a cathedral ceiling. The new living area faces north and opens out onto a bluestone verandah and private garden.

%name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects %name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects %name 1930s weatherboard house renovation by Jos Tan Architects

Project by Jos Tan Architects

Photography by Hilary Walker and Anthony Richardson