An Accessible House Designed By COX Architects

An Accessible House Designed By COX Architects



Clients James and Kat Kitto wanted a striking makeover for this 1920s detached house. The renovation also had to meet the long term care need of Poppy – their youngest daughter, diagnosed with a rare genetic illness. The house was re-built around a new steel frame and almost doubled in its size.

rear facade 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

Rear facade

family portrait 1024x700 An Accessible House Designed By COX Architects

Family portrait

family room 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

Family room

sitting area 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

Sitting area

The brief

large fixed window with frosted glass 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Large fixed window with frosted glass

lillies bedroom 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Lillie’s Bedroom

accessible cloaks with discrete hoist track 782x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Accessible Cloaks with discrete hoist track

accessible ensuite 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Accessible ensuite

COX ARCHITECTS had to keep the traditional appearance at the front but were given free-range at the back. A large open family space was a must, as were the wheelchair lift, hoists, and accessible bathrooms. The family needed two bedrooms (one for Poppy’s live-in carer), and of course, it all had to be step-free, from street to sun-deck!

The key challenges

poppys bedroom 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Poppy’s bedroom

wood burning stove 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Wood-burning stove

master bedroom 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Master bedroom

olive eames home office 683x1024 An Accessible House Designed By COX Architects

Olive & Eames home office

The original house was not wheelchair friendly. Architects had to re-arrange small rooms, tight corridors, steps, and stairs to make it work. The clients also wanted the accessible design and the equipment necessary for Poppy’s care not to compromise the warmth and intimacy of a family home.

Main solutions

a view to the entrance hall 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

A view to the entrance hall

carers room 1024x684 An Accessible House Designed By COX Architects

Carer’s room

master bathroom 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

Master bathroom

night view 1024x683 An Accessible House Designed By COX Architects

Night view

The clients realized early on that the house had the potential for a large extension. So, the architects added almost 70 sq m to the ground floor alone. This extra space helped establish an open-feeling plan. They then identified accessibility equipment that could integrate into a domestic setting, such as the ceiling recessed tracks for hoists and tall sliding doors for the bathrooms.

Project by COX ARCHITECTS

Photography by Matt Clayton